Potrošački indeks u maju viši za 0,2 posto

Bez autora
Jun 22 2011

Ukupan indeks potrošačkih cijena u Federaciji BiH u maju viši je za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Rast cijena registriran je u odjeljcima: prijevoz za 0,7, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti te zdravstvo za 0,5, alkoholna pića i duhan i restorani i hoteli za 0,4 i u odjeljku namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,2 posto. U odjeljku odjeća i obuća cijene su niže za 0,4, a u odjeljcima rekreacija i kultura i ostala dobra i usluge za 0,1 posto. U ostalim odjeljcima cijene se nisu mijenjale u tom mjesecu. Ukupan indeks potrošačkih cijena u maju 2011. viši je za 3,9 posto u odnosu na isti mjesec 2010. godine, a za 3,6 posto u odnosu na prosjek 2010. Za pet mjeseci ove u odnosu na isti period prethodne godine ukupan indeks potrošačkih cijena u FBiH viši je za 3,3 posto.

Potrošački indeks u maju viši za 0,2 postoUkupan indeks potrošačkih cijena u Federaciji BiH u maju viši je za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Kako navode u Federalnom zavodu za statistiku, rast cijena registriran je u odjeljcima: prijevoz za 0,7, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti te zdravstvo za 0,5, alkoholna pića i duhan i restorani i hoteli za 0,4 i u odjeljku namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,2 posto.

U odjeljku odjeća i obuća cijene su niže za 0,4, a u odjeljcima rekreacija i kultura i ostala dobra i usluge za 0,1 posto.

U ostalim odjeljcima cijene se nisu mijenjale u tom mjesecu.

Ukupan indeks potrošačkih cijena u maju 2011. viši je za 3,9 posto u odnosu na isti mjesec 2010. godine, a za 3,6 posto u odnosu na prosjek 2010.

Za pet mjeseci ove u odnosu na isti period prethodne godine ukupan indeks potrošačkih cijena u FBiH viši je za 3,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik